
Jag heter Vlad Tarmure och jag har en magisterexamen i samhällsvetenskap med inriktning digitala medier och samhälle från Uppsala universitet. På Malmö universitet har jag studerat entreprenörskap och internationell strategi samt strategisk innovation och svenska språket.
Vad är din idé?
Företaget heter Vintagesson och vi hjälper till att hitta nya hem åt förälskade föremål. Vi erbjuder kuraterade vintageobjekt inom nordisk design till människor från hela världen. Vårt syfte är att skapa en ny och mer hållbar inredningsnarrativ och därmed bidra till en cirkulär ekonomi.
Hur kom du på din idé?
Min idé tillhör inte enbart mig, eftersom vi är två personer involverade i detta. Mer specifikt är det jag och min bästa vän Louana. Sedan vi lärde känna varandra har vi älskat secondhand-butiker och loppmarknader. Eftersom vi har fått så mycket erfarenhet av att handla från secondhand-butiker och eftersom det finns så många otroliga saker där ute, kom vi en dag på tanken att ta fina bilder och sälja dem online. Eftersom vi arbetade med design och marknadsföring visste vi att vi hade allt som krävdes för att ge övergivna produkter ett nytt ansikte och ett nytt liv. Dessutom har vi väldigt roligt och finner det mycket meningsfullt att hitta produkter med vacker design, fantastiskt hantverk och otroliga historier.
Vilka var de första stegen ni tog när ni började arbeta med er idé?
Det första steget var att välja ut några produkter från butiker som vi tyckte var riktigt intressanta, i bra skick och som var tilltalande för ögat. Vi letade också efter föremål som var handgjorda eller på något sätt unika. Vi började med glasföremål och fortsatte sedan med keramik, trä, metall, textil och konst.
När vi hade produkterna tog vi fina bilder och öppnade en ETSY-butik (den största plattformen för vintage). Vi skapade också ett Instagram-konto. Vi började i liten skala och tänkte inte så mycket på hur vi skulle göra det. Vi hade inte en väl etablerad plan eller strategi. Vi hade bara ambitionen att försöka hitta nya hem för exceptionella och tidlösa föremål som vi inte ville se övergivna eller förstörda. Vi hade också nyfikenhet och önskan att se om någon skulle uppskatta vårt urval och våra fotograferingsfärdigheter. Det var mest ett sätt att ha kul och göra det vi älskar, att köpa och rädda gamla saker.
Vilka är era tips för att komma igång?
Att agera är viktigare än att ha den perfekta planen eller strategin. Från början var vi medvetna om att vi befann oss i ett inledningsskede där vi behövde testa affärsmodellen. Det bästa sättet att göra det var genom att ge oss själva ut i verkligheten. Att ha en perfekt affärsplan eller idé skulle ha varit meningslöst utan att testa den på riktiga användare och marknaden. Vi fokuserade därför inte så mycket på att ha en perfekt plan eller strategi, vi ville snarare gå med strömmen och se vart användarna ledde oss och vad marknaden sade. Tack vare kurserna i entreprenörskap och innovation som jag har avslutat här på Malmö universitet har jag lärt mig några teoretiska begrepp och fått praktiska tips om hur denna process fungerar och vad vi bör leta efter. Med all denna kunskap från skolan kunde vi framgångsrikt tillämpa den på det vi gjorde och få ut det bästa av varje situation.
Dessutom lovade vi oss själva som grundare att alltid ha roligt längs vägen. Ibland kan det bli mycket stressigt och utmanande, men för oss är det viktigt att försöka ta avstånd och se det som roligt.
Vilka är era nästa steg?
På bara tre månader har vi skickat över 150 beställningar över hela världen, vilket motsvarar cirka 200 räddade secondhand-föremål. Dessutom har vi blivit en stjärnsäljare och våra produkter har valts ut av Etsys trender och stilredaktörer som framträdande val. Detta har gett oss bekräftelse på att vi är på rätt väg och att det vi gör har stor potential.
Vårt nästa steg är därför att fortsätta i samma riktning. För att göra det behöver vi utveckla vårt produktsortiment så att vi kan införa nya produktkategorier och skapa samlingar av förälskade föremål. Vi planerar också att utveckla nya partnerskap med intressenter från våra huvudmarknader för att kunna minska stigmat kring att köpa begagnade föremål och skapa en ny berättelse om konsumtion: ”Att köpa vintage är coolt och stiligt”.
Läs mer om Vintagesson och deras arbete här